Alueviesti 1/2013, 7.3.2013

Tässä numerossa:


Uusia aluetyön tekijöitä

Aluekoordinaattorin tehtäviä SP:ssä ajalla 2.1.-31.7.2013 hoitaa Miia Forstén. Miian tavoitat puhelimella (09) 8865 1162 tai 040 450 1350 tai sähköpostilla miia.forsten@partio.fi

sivun alkuun

Aluevaliokunta uudistui

Aluevaliokunnan vuoden ensimmäinen kokoontuminen oli 23.2. kun laajennetut valiokunnat kokoontuivat Partioasemalla. Aluevaliokunta koostuu nyt seuraavista 10 jäsenestä, joista peräti seitsemän aloitti uutena: Akseli Meskanen (pj), Erika Ali-Hokka (Häme), Susanna Jussila (L-SP), Riikka Kariniemi (Lappi), Raisa Lindeman (Pohjanmaa), Perttu Pihlajaviita (Uusimaa), Jukka Raudaskoski (E-KP), Pirjo Riittinen (J-SP), Leea Seppänen (PäPa), Janina Taimitarha (FiSSc) ja Tiina Teittinen (Kymi). Aluevaliokunnan alaisina ryhminä jatkavat aluetyöryhmä, kasvun koordinaatioryhmä ja tiedonhallintaryhmä.

sivun alkuunAluetyössä luupin alla

Vuoden 2013 toiminnassa aluetyössä keskitetään huomiota kolmeen tärkeään aiheeseen. Lippukuntien perustamistyöhön ja sen tukemiseen, tietotuotteiden (mm. lpk -viisarit, piiritilastot) käytön lisäämiseen ja alueohjaajien koulutuksen uusiin muotoihin.

Tietotuotteiden osalta piirit saavat koulutusta pääosin piirihallitusten ja työntekijöiden tapaamisten kautta. Samalla pitää muistaa että merkittävissä osissa käyttäjäpuolella ovat alueen luottikset. Onko piirissäsi jo aktiivisessa käytössä lippukuntaviisarit? Kevään aikana lippukuntiin lähtee jälleen päivitetyt versiot. Tämä on hyvä hetki myös alueohjaajille istua alas ja tarkastella partiotoiminnan toteutumista.

Lippukuntien perustamistyö on tärkeä osa varmistaa partiotoiminnan maanlaajuinen kattavuus. Partiopotentiaalia katsomalla mm. uudet asuinalueet ja lasten/nuorten keskittymät löytyvät helposti, myös vuosiksi eteenpäin. Lippukuntien perustamistyöhön löytyy hyviä apuja suoraan partio.fi sivustolta.

Alueohjaajien kouluttamisen osalta olemme kääntämässä katsetta viikonlopun mittaisten ohjaajakurssien rinnalle iltakursseihin. Tavoitteena on tarjota vuoden mittaan täsmäkoulutusta valikoiduista aiheista esim. streamattuna suoraan Partioasemalta ympäri Suomen. Lyhyehkö koulutuspaketti alueryhmienkin kokousten alkuun voisi olla hyvä hetki nostaa koko joukon tietotaitoa vuosittain.

sivun alkuunUusia lippukuntia perustetaan hyvällä tahdilla!

Mikä on yksi tärkeimmistä aluetyön perustehtävistä? Uusien lippukuntien perustaminen ja hiipuvien lippukuntien elvyttäminen. Vuosi on vasta alussa ja voimme todeta, että tämä tärkeä osa-alue toteuttaa itseään hienosti. Uusia lippukuntia syntyy nyt kuin sieniä sateella! Vuoden alusta toimintansa aloitti

Hallainvuoren Haltiat Helsingin Myllypurossa. Helmikuussa perustettiin Timanttipartio-lippukunta Vantaan Kivistöön ja myös Uudenmaan piiri kasvatti jäsenistöään kun Raaseporin Rautamyrtit –lippukunta aloitti

toimintansa. L-SP:stä on kuulunut myös ilouutisia, kun siellä hiipunut lippukunta Muurlan alueella on saamassa toimintaa uudelleen käyntiin.

Nämäkään lippukunnat eivät synny itsestään, vaan taustalla on paljon toimijoita ja tekijöitä puhaltamassa samaan hiileen. Tarvitaan osaamista ja asennetta, vähän vaivannäköä ja halua. Hyvä esimerkki tästä löytyy Valkealasta, Kymenlaaksosta. Siellä lippukuntaa perustetaan parhaillaan aktiivisten äitien aloitteesta. Toivotaan, että tahti jatkuu hyvänä tästä eteenpäinkin!

sivun alkuunSinustako AO, OO tai KO? Ohjaajakoulutukset tulevat taas syksyllä

Uusia ohjaajia koulutetaan jälleen syksyllä 25.-27.10.2013 Lammilla Hämeenlinnassa. Ilmoittaudu Polkuun https://spfs.clubonweb.com/book/default.aspx?19227

Lisätietoja ohjaajatehtävistä http://arkisto.partio.fi/Suomeksi/Aikuiset/Koulutus/Ohjaajaksi

sivun alkuunRajoja ja rajanylityksia moninaisuuskurssi

Välitäthän piirissäsi tietoa mahdollisuudesta osallistua partiolaisten omalle monikulttuurisuusteemaiselle kurssille. Rajoja ja rajanylityksiä -kurssi 22. 24.3.2013 Lammilla Kurssilla on vielä muutamia paikkoja jäljellä. Matkat korvataan. Kurssin hinta on 20 euroa. Kurssille tullaan oppimaan itsestä ja omista rajoista, saamaan välineitä monikulttuurisuuden toteuttamiseen lippukunnassa ja jakamaan kokemuksia muiden partion monikulttuurisuustekijöiden kanssa. Lisätietoa kurssista partiolaisten nettisivuilla.

sivun alkuunAvauksen kuulumisia

Avaus pyörii nyt viimeistä kauttaan. Hanke on näkynyt viime aikoina erityisesti piirivierailujen kautta sekä Rasisminvastaisen viikon kampanjan kautta partiomedioissa, mutta paljon muutakin on tapahtunut. Hankkeen päättyessä 30.6. takana on kaksi ja puoli vuotta monikulttuurisuustoimintaa SP:n tasolla. Yhteistyöpiireinä hankkeessa ovat Häme, J-SP, Uusimaa ja PäPa. Projektiryhmässä jäseninä Iina Ojala (pj), Ammi Isokallio (vara pj), Ida Ringbom, Minna Ala-Orvola, Maija Vuorinen, Katariina Kemppi, Outi Reuter.

Toimintavuonna 2012-2013 on

 • tehty piirivierailuja, piirit: J-SP, PäPa, FisSc, Häme, L-SP
 • piirivierailuja tulossa vielä kevään 2013 aikana: Kymi, Pohjanmaa, J-SP ja Uusimaa
 • järjestetty maahanmuuttajajärjestöille koulutusta leirien järjestämisestä yhteistyössä Pakolaisavun, Leirikesän, PäPan ja Uudenmaan kanssa
 • tulossa moninaisuuskurssi Rajoja ja rajanylityksiä partiolaisille 22.-24.3. Lammilla
 • ehdotettu uutta moninaisuusmoduulia nimeltä Avoin partio koulutusjärjestelmään
 • toteutettu kampanja rasismia vastaan maaliskuussa
 • tarjottu yhteistyöpiireille taloudellista tukea aina 2500 euroon asti maahanmuuttajille suunnattujen tutustumistilaisuuksien järjestämiseen.

Tsekkaa ainakin nämä!

Avainnippu avoimuuteen
Menetelmäsivusto, jolle on koottu yhteistyössä piirien kanssa monikulttuurisuustoimintaa tukevaa materiaalia.

Rasisminvastainen viikko
Tietoa ja toimintaa rasismia ja ennakkoluuloja vastaan.

Avauksen omat sivut
Projektin taustaa ja materiaaleja.

Monimuotoisuuslinjaus
SP:n linjaus moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta partiotoiminnassa. Erityisesti kannattaa katsoa Avoimuuden tarkastuslista.

sivun alkuunVuosiselostekyselyyn vastasi 548 lippukuntaa

Vuosiselosteeseen vastasi 30 lippukuntaa enemmän, kun viimevuonna. Kiitos kaikille selosteen täytöstä muistuttaneille ja lippukuntia tukeneille! Vuosiselosteen vastausten raakadata Teltassa Piirien omat kysymykset Teltassa Tietotuotteiden aikataulu 2013:

 • Piiriviisarit – maaliskuu
 • Lippukuntaviisarit – maaliskuu, postitetaan lippukuntiin lippukuntapostissa 2/2013 tai 3/2013
 • Tilastot – maaliskuu (viim. 28.3.)
 • Piirikohtaiset tilastot – toukokuu

Tietotuotteet saat aina kätevästi osoitteesta www.partio.fi/tietoa!

sivun alkuunPartiorokkaa…

…eli kertomus siitä miten yksinkertaisesta asiasta aikuisten rekrytoimisessa lopulta on kyse. Tässä tosi tarinassa voi aistia iloista partiotunnelmaa, vapaaehtoistyön voimaa ja oikeaa tekemisen meininkiä. Samalla tämä on hyvä kertomus siitä, miten tärkeää uusien aikuisten mukaan saamiseksi on ihmisten kohtaaminen. On uskallettava partiolaisen reippaudella ottaa askel lähemmäs ja avata suunsa.

Riihimäen Erätyttöjen ja Eräpoikien tuki ry eli lempinimellä Reetu toteutti yhdessä lippukuntien partiolaisten kanssa Partiorokkaa -laskiaismyyjäistapahtuman Riihimäellä Partiotalolla laskiaissunnuntaina 10.2.2013. Tarjolla oli ruokaisaa hernerokkaa soppatykistä, laskiaispullia, kakkua, piirakoita, onnenrullia hyvine palkintoineen, hiirennappauskone, minuuttipelejä, kahvia, mehua, nuotioherkkuja ym.

Hernerokkaa nälkäisille myyjäisvieraille keitteli Reijo ”Hakle” Hakala vankalla ammattitaidolla ja kokemuksella. ”Tulin siinä puoli seitsemän maissa aloittelemaan rokan keittämistä”, kertoo Hakle. ”Hernerokkaa valmistui noin 140 litraa ja siihen tarvittiin 40 kiloa herneitä 10 kiloa ylikypsää saunapalvia, 10 kiloa savukylkeä, vettä, suolaa ja pippuria. Siitä se makoisa soppa syntyi”, Hakle ynnää. Idea myyjäisiin syntyi vain reilu kuukausi ennen tapahtumaa Reetun kokouksessa, kun kokousväki mietti, millä saisi lisärahoitusta kattoremonttiin ja samalla partiolle näkyvyyttä paikkakunnalla. ”

”Meidän aikuisten tehtävänä oli ottaa rohkeasti kontakteja tapahtumaan saapuneisiin ventovieraisiin ihmisiin ja kertoa partiosta ja aikuisten erilaisista rooleista tulla mukaan”, kertoo yksi aktiiveista reetulaisista. Tukiyhdistys onkin osoittautunut hyväksi matalan kynnyksen väyläksi uusille aikuisille tulla mukaan myös varsinaiseen ohjaustoimintaan lippukunnissa lasten ja nuorten parissa. Tukiyhdistyksissä aikuiset voivat samaistua samanikäisiin ja he tekevät aikuisten kesken myös muita tukitehtäviä kuten kiinteistönhuoltoa ja varainkeruuta lippukunnille sekä omia eräaktiviteetteja ja vapaaehtoista pelastuspalvelua. Jotkut toimivat lisäksi enemmänkin lippukuntien arjessa nuorten johtajien apuna ryhmien ohjaustehtävissä sekä varareservinä tarvittaessa akuutissa johtajapulassa ja retkihuoltajina.

Reetun tapahtuma tuotti lippukuntien tukiyhdistykselle 1500 euroa tuottoa partiotalon kattoremonttiin, seitsemän uutta jäsentä tukiyhdistykseen sekä yhden uuden ”paluumuuttajan” johtajapestiin lippukuntaan!

Tosiasia on, että suuri osa ihmisiä haluaa tehdä vapaaehtoistyötä, osallistua ja auttaa. Tosiasia on myös se, että partiolla on positiivinen maine. Monikaan ei vain tiedä miten toimintaan voisi osallistua ja jos toiminta ei ole ennalta tuttua, kynnys lähteä mukaan on liian suuri. Ainoa keino madaltaa kynnystä – tai poistaa se kokonaan, on kohdata ihmisiä kasvokkain ja pyytää mukaan.

sivun alkuunPartio POP’13

Onhan selvää, että yksikään lippukunta ei jää epätietoisuuteen siitä mikä on Partio POP. Annetaan jokaiselle partiolaiselle myös mahdollisuus osallistua vuoden huikeimpaan partiokonserttiin! Lippukunnat voivat yhdistää voimansa ja lähteä isolla porukalla – ryhmävarauksella pääsyliput on mahdollista saada halvemmalla. Myös kaverit, jotka eivät (vielä) kuulu partioon, kannattaa houkutella mukaan. Lisätietoja ryhmävarauksista saa partion nettisivuilla ja Eventian asiakkuuspäällikkö Ulla Remekseltä, 0500 503 062, ulla.remes@eventia.fi.

sivun alkuunAlueen tapahtumakalenteri 2013

 • Rajoja ja rajanylityksiä -kurssi 22.-24.3.
 • Laajennetut valiokunnat 13.-14.4.
 • Valiokuntaviikonloppu (Ohjelma, Koulutus, Alue) 25.-26.5.
 • Partiotoimihenkilöpäivät 5.-7.6.
 • Aluevaliokunta 25.8.
 • Päivät (sis. Aluepäivät) 27.-29.9.
 • Alueen, ohjelman ja koulutuksen työntekijöiden tapaaminen 4.10.
 • Sisujohtajapäivät ja sisujohtajakoulutus 19.-20.10.
 • Laajennetut valiokunnat 26.10.
 • Ohjaajakoulutus (AO, OO, KO)
 • 25.-27.10. Jäsenkokous

sivun alkuunMuista nämäkin

Alvi eli aluetyön veikeä ja vihreä maskotti seikkailee myös Facebookissa. Siellä Alvi vihjailee aluetyön tärkeistä tapahtumista, jakaa hyödyllisiä vinkkejä ja kertoo aluetyön uusimpia kuulumisia. Käy tykkäämässä Alvista ja kerro lisää omia oivalluksiasi!

Aluetyön työkalupakista löydät ratkaisun moneen ongelmaan! Ongelmanratkaisun kahdeksan askelta löytyvät myös Alueohjaajan ABC:stä, s.45.

Viisarit, tilastot ja muut tärkeät aluetyötä ohjaavat nippelitiedot löytyvät Partio.fi/tietoa -sivustolta

sivun alkuun