Alueviesti 1/2016

Tervetuloa alueviestin pariin! Tässä uutiskirjeessä asiaa seuraavista aiheista:

 1. Paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä
 2. Lippukuntatuen uudistus ja uudet valmentajapestit
 3. Alueohjaajan ABC päivitetty
 4. Mallisäännöt sekä Lippukuntakansio päivitysvuoroon seuraavaksi
 5. Kohtauksessa 1.-3.4. on paljon hyödyllistä asiaa
 6. Sisu-asiaa (Reppu-kirja, Repliikki16, Sisujohtajapäivät)
 7. Ohjaaja/valmentajakoulutus vuonna 26.-28.8.2016
 8. Parempi Lippukunta -blogi palvelee lippukuntia!
 9. Aluevaliokunta vahvistaa rivejään, tervetuloa mukaan tekemään!

1. Paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä

Suomenkieliset lippukunnat ovat saaneet omat Paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä –kyselyn tuloksensa (kun vastaajia 5 tai enemmän) sekä piirin vertailuluvun 9.2.. Lippukuntien johtajat ohjataan kissan kokoisin kirjaimin Parempi lippukunta –blogiin, josta löytyvät lippukuntaohjeet sekä toimintavinkit kuhunkin kyselyn kysymykseen liittyen. Sivuilta löytyy paljon tietoa ja toimintaohjeita hyvän toimintakulttuurin luomiseksi, tätä kannattaa siis aktiivisesti jakaa!

Piirihallitukset saivat oman piirinsä tulokset sekä käsittelyohjeen 1.2. Kysely toistetaan jälleen toukokuussa 2016.

Lisätiedot Anna Bryk: anna.bryk@partio.fi


 

2. Lippukuntatuen uudistus ja uudet valmentajapestit

Lippukuntatuen uudistuksen (tunnetaan myös nimellä ohjaajauudistus) ensimmäiset materiaalit on lähetetty piireihin tammikuun lopulla. Oman piirisi suunnitelmista, aikatauluista ja uuteen malliin siirtymisestä saat tietoa aluetyöstä vastaavalta hallituksen jäseneltä kevään aikana. Huomaa, että lippukuntia ei tiedoteta asiasta vielä kevään aikana, vaan jalkautussuunnittelu tehdään yhdessä kunkin piirin kanssa.

Asiaa käsitellään seuraavan kerran yhteisesti Kohtauksessa, tervetuloa työpajaan lauantaina kello 15-16.30. Tarjolla myös mahdollisuus työstää sunnuntaina oman piirin organisaatiota kaikille avoimessa työskentelypajassa kello 13.30.

Keväämmällä on luvassa myös tietoa tulevista piirien organisaatiomalleista, pestikuvaukset, pestien koulutukset, tarkempi aikataulu sekä jalkautusmateriaalia, jotta piiri voi käyttäälippukuntiin päin viestiessään. Toimiston Anna B tulee mielellään mukaan palaveriin (skypellä tai livenä), tekemään suunnitelmia piirinne kanssa, auttaa organisoimisessa ja jalkauttamisessa, tai missä nyt tuntuu, että apua tarvitaan!

Kaikki lippukuntatuen uudistukseen liittyvät materiaalit löytyvät aina täältä.


 

3. Alueohjaajan ABC päivitetty

Alueohjaajan ABC on päivitetty ja löytyy nyt toiminta.partio.sivuston aluetyön työkalupakista, kohdasta alueohjaaja. Ja suoraan tästä linkistä. Seuraavat päivitykset tehdäänkin sitten jo valmentajien työkaluihin.

4. Mallisäännöt sekä Lippukuntakansio päivitysvuoroon seuraavaksi

Lippukuntien mallisääntöjä päivitetään kevään aikana. Myös Lippukuntakansion päivitysprojekti käynnistyy maaliskuussa. Tarkoitus on tuoda lippukuntakansio osaksi toiminta.partio.fi –sivustoa. Jos sulla on suuria ajatuksia tähän liittyen, kerro Annalle: anna.bryk@partio.fi.

5. Kohtauksessa 1.-3.4. on paljon hyödyllistä asiaa, ja paikalle kannattaakin usutella kaikki olennaiset luottikset!

Kaikkien aluetyön toimijoiden kannattaa laittaa kalenteriin 1.-3.4.!  Kohtaus tarjoaa mahdollisuuksia kehittää partiota, kouluttautua ja kehittää itseään sekä verkostoitua ja jakaa asioita toisten kanssa. Tapahtuma järjestetään vapaaehtoistuen, kasvatus- ja aluevaliokuntien yhteistyönä.

Ohjelmassa on paljon valinnan varaa, ilman määrättyjä polkuja tai linjoja – mukana siis koulutusta, työstöä ja uusia tuulia. Tarjolla siis erittäin laaja kattaus partion ytimestä. Aluevaliokunnan toimesta paikan päällä tarjolla lippukuntajaostojen tapaaminen perjantai-iltana, monimuotoisuuspelin ensipeluu sekä ongelmanratkaisun työkalut. Luvassa myös yllä mainitut mahdollisuudet työstää oman piirin organisaatiota lippukuntatuen uudistuksen näkökulmasta.

Lisätiedot, ohjelma ja ilmoittautuminen (DL 29.2.) sivulta http://partio.fi/kohtaus2016


 

6. Sisu-asioissa tapahtuu:

 • Repliikki16 -kevät SM-kisoissa on ihkaensimmäistä kertaa sisupartiolaisille suunnattu oma sarja. Mukaan mahtuu 20 sisuvartiota. Lisätietoa kisan järjestäjiltä, facebook-tapahtumaan tästä.
 • Kymi järjestää Sisujohtajapäivät 29.­30.10.2016 Kouvolan Puhjonrannassa. Tästä tulossa lisätietoa kevän aikana.
 • Reppu-kirjasta on tulossa selkokielinen versio, joka julkaistaan partioviikolla.

 

7.  Ohjaaja/valmentajakoulutus 26.-28.8.2016

Elokuun ohjaajakoulutus järjestetään pilottina uudelle valmentajakoulutukselle, ja siksi sen yksityiskohdat ovatkin vielä kovin auki. Jos piirissäsi on tarpeita pika-apuihin, niin esimerkiksi alueohjaajien pestin tärkeimpiä elementtejä sisältävää ”avaimet alueohjajaan pestiin” –koulutuskokonaisuuden materiaalia ja muutakin apua on saatavilla aluevaliokunnalta. Ota rohkeasti yhteys!


 

8. Parempi Lippukunta -blogi palvelee lippukuntia!

Parempi Lippukunta -blogissa on lippukuntien johtajistolle suunnattuja juttuja muun muassa lipukunnan toiminnan kehittämisestä, rekrytoinnista, markkinoinnista ja monesta muusta lippukunnissa aina ajankohtaisista jutuista. Juttuvinkkejä ja -toiveita saa laittaa Annalle toimistolle anna.bryk@partio.fi tai blogin yhteystieto-sivun lomakkeen kautta.


 

9. Aluevaliokunta vahvistaa rivejään

SP:n aluevaliokunnan tehtävänä on luoda puitteet ja toimintamahdollisuudet hyvälle
aluetyölle koko maassa. Keskusjärjestö kehittää käytössä olevia materiaaleja ja
työkaluja, sekä tuottaa uusia toiminnan tueksi.

Lähde mukaan aluevaliokunnan toimintaan. Vuoden 2016 aikana pääset oman kiinnostuksesi
mukaan tekemään esimerkiksi Lippukuntakansion uudistusprojektia, kehittämään vanhoja ja tekemään uusia työkaluja, jotka vastaavat laajennetun aluevaliokunnan tilauksiin tai voit lähteä mukaan ohjaajapestien uudistushankkeen myötä aloitettavaan uusia pestejä tukevaan työkalutyöskentelyyn. Edellä mainittujen projektien lisäksi aluevaliokunnan jäsenet osallistuvat vuoden aikana 2 laajennetun aluevaliokunnan kokoukseen ja n. 6-8 aluevaliokunnan kokoukseen.
Toivoisimme, että lippukuntien toiminta ja sen tukeminen olisivat sydäntä lähelläsi. Lisäksi
kokoemus piiritason aluetyöstä esim. alueohjaajana toimisesta on eduksi. Positiivisesta ja
toimeentarttuvasta asenteesta on myös apua.

Kiinnostuitko? Kysy lisää tai ilmianna itsesi tai kaverisi aluevaliokunnan pj:lle Irkulle irene.paajanen@partio.fi


 

Tsekkaa myös: Kasvatusviesti ja vapaaehtoistuen viesti

Artikkelikuva Mikko Jalo